Zwanger zijn, ó zo fijn.

Zwanger zijn, ó zo fijn.
– Tanja-

Voor de meeste mensen is een positieve zwangerschapstest heel heugelijk nieuws. Dat daarna een periode van 9 maanden volgt die niet altijd even plezant is, wordt voor lief genomen, want eyes on the price.

En hoewel er een hoop ongemakken in die 9 maanden naar voren kunnen komen, zijn er ook zaken heel mooi en bijzonder aan zwanger zijn. Misschien helpt dit lijstje als je er even doorheen zit. En hé, bedenk, deze periode duurt “maar” 9 maanden. Daarna heb je er de rest van je leven plezier van je kinderen. Of nouja plezier….. 😉

Komt ´ie:

 1. Je hebt een bos haren waar je u tegen zegt.

Dat komt door verandering van je hormoonhuishouding tijdens de zwangerschap. Het hormoon oestrogeen houdt een groter deel van de haren in een actieve groeifase. Overigens neemt ook de productie van talg toe waardoor het haar meer gaat glanzen. Hallo wapperende Pantene lokken! Geniet daar maar van, want na de zwangerschap moet je het weer doen met je normale haarbos.

 1. Je mag ongegeneerd in het middelpunt van belangstelling staan.

Ik stond er versteld van hoeveel vertederende blikken er naar mijn buik gingen. Hoeveel mensen me spontaan feliciteerden en zelfs kadootjes gaven en hoe betrokken iedereen was bij mijn zwangerschap. Het is heel bijzonder allemaal. Geniet maar van alle aandacht (en dan hebben we het nog niet eens over de babyshower gehad waar jij het stralende middelpunt van bent).

 1. Je hebt een hele goede reden om meer hulp aan anderen te vragen.

Eigenlijk zou je dat natuurlijk altijd moeten kunnen doen, maar je hebt nu wel een éxtra goed excuus. Mensen kunnen eigenlijk geen nee zeggen als je ze iets vraagt onder het mom van zwanger zijn. Zware dingen tillen, kattenbakken verschonen, boodschappen doen… dat mag je nu best even aan anderen over laten. Jij bent immers bezig met het laten groeien van leven in je buik, als dat geen zware taak is!

 1. Je hoeft je buik niet meer in te houden in een strak truitje/strakke jurk.

Waar je jezelf voorheen kritisch zijwaarts in de spiegel inspecteerde om te beoordelen of dat strakke jurkje wel een goed idee is, kun je daar nu geen genoeg van krijgen! Lekkerrrrr.

 1. Het is een rustige en reine periode.

Je bent nou eenmaal sneller moe. En het is belangrijk goed voor jezelf te zorgen. Nachten doorhalen met de volgende dag een dikke vette kater zitten er voorlopig niet meer in. Jij staat elke dag fris en fruitig op en dat is best lekker.

 1. Je hebt een heel goed excuus om sommige zaken niet meer te hoeven doen.

We hadden het eerder over meer hulp vragen, maar hiermee bedoelen we de (sociale) verplichtingen die je soms lijkt te hebben. Werkborrels, kinderfeestje van het buurmeisje, etentje met oud collega´s. Je komt er nu prima mee weg als je zegt dat je echt geen energie hebt. Maak daar lekker gebruik van als je ergens geen zin in hebt.

 1. Je mag shoppen, shoppen, shoppen.

Zeker bij een eerste kindje heb je alles nieuw nodig. De gehele inrichting van de babykamer, poezelige kleertjes, badspulletjes, dekens, hydrofiel luiers (nu nog een onbekend woord, straks je beste vriend), boekjes….. Heerlijk!

 1. Je krijgt overal voorrang en iedereen staat voor je op.

Op het vliegveld, in een wachtrij, in de bus, pretparken. En als ze dat niet doen, zet je je buik extra uit en trek je een pijnlijk grimas terwijl je een zucht slaakt en ergens op leunt. Succes gegarandeerd.

 1. Je deelt iets bijzonders en unieks met je partner.

Samen een kindje krijgen is next level. Het is iets wat, veelal, nog nooit met iemand anders is gedeeld en je ook niet met veel anderen zult gaan delen. Om dat samen met diegene waar je van houdt te mogen meemaken is onbeschrijflijk.

 1. Niet meer alleen.

Veel vrouwen ervaren het als heel fijn dat, als er een kindje in de buik zit, ze zich nooit meer alleen voelen. Je hebt altijd iemand bij je en dat voelt als heel gezellig.

 1. Big boobies.

En last but zeker not least een extra bonuspuntje in deze lijst: grotere borsten! Voor de meesten (en hun mannen) geen onprettige bijkomstigheid.