10 stomme dingen aan net bevallen zijn (mét tips!)

– Nina –
De eerste weken na mijn bevalling staan nog vers in mijn geheugen. Bijna drie maanden oud is mijn kindje nu en ik begin me weer enigszins in het land der levenden te begeven. Het is mijn vierde kindje en elke keer ben ik weer verbaasd over hoe heftig die eerste weken eigenlijk zijn. Echt alles staat op zijn kop, je bent jezelf niet, je lichaam heeft een flinke tik gehad en toch vergeet je dat uiteindelijk allemaal weer.
Sta jij op het punt van bevallen of ben je net moeder geworden? Weet dan dat niet alles even leuk is als je kindje er eenmaal is. Hopelijk ben je in de wolken, maar een slimme meid is goed voorbereid. Sommige dingen weet je gewoon niet van te voren en na het lezen van dit lijstje….weet je ze wel! Zo kun je je er mentaal vast op voorbereiden. Bovendien voorzie ik je van wat handige tips om het leed te verzachten.
- Kraambezoek…..een uur na de bevalling. Natuurlijk wil iedereen graag je kindje zien, maar je ligt er in het gunstigste geval zelf wel enorm gaar bij. En dan leuk lachen voor de foto’s….
Tip: wees eerlijk naar jezelf en naar anderen. Wil je nog geen bezoek, dan wachten ze maar even iets langer. Het gaat erom dat jij je weer relaxt genoeg voelt om bezoek te ontvangen, ook langer na de bevalling. Durf bezoek ook af te zeggen als je je niet optimaal voelt, daar heeft echt iedereen begrip voor (en zo niet, trek je er niets van aan)!
- Kolven om de borstvoeding op gang te helpen…DAT IS NIET LEUK. Eerst aanleggen, dan kolven, dan de gekolfde voeding aan de baby geven – dan hopelijk drie minuten slapen: REPEAT.
Tip: zoek alvast uit waar je een kolf kunt huren of van wie je er een kunt lenen/overnemen (marktplaats). Je kunt echt stress hebben dat je lekker naar huis mag, maar dat je moet blijven kolven…en je geen kolf hebt.
- Vloeien, vloeien en blijven vloeien. Lekker met dat dikke kraamverband in je mega-onderbroek ….2, 3 of meer weken lang. En al die tijd mag je niet in bad…en geen gemeenschap (maar dat geeft niet, heb je toch geen zin in).
Tip: schaf de meest comfortabele en goedkope (lees lelijke) onderbroeken aan die je maar kunt vinden. Maat tent. Zorg dat ze lekker zitten en je ze ook weg kunt gooien in het geval dat. En blijf eraan denken dat ook dit weer over gaat.
- Stuwing, tepelkloven, lekkende tepels, slapen met een BH aan om de zoogcompressen op hun plaats te houden, of als je zoogcompressen vergeten bent: NAT SHIRT of sterker nog NAT BED. Ook allemaal helemaaaaal niet leuk.
Tip: koop zo’n dun elastisch topje waarin je de zoogcompressen doet, slaapt wat lekkerder. En koop zoogcompressen die anatomisch gevormd zijn, die blijven 100 keer beter zitten.
- Zweten…..als een malle. Al dat vocht moet eruit en dat zal je weten ook.
Tip: Ga ’s nachts op een grote handdoek liggen, ook handig voor melk, kots en poepvlekken ;).
- Dat je baby bij anderen gaat huilen, alleen bij jou niet. Door je stem, geur en vertrouwdheid en voornamelijk doordat je lekkere melk voor ze hebt. Het niet leuke daaraan is dat je voor je gevoel die eerste weken geen kant op kunt en NIEMAND je kan helpen.
Tip: ga toch af en toe tussendoor alleen de deur uit zodra je kan. Even een korte wandeling of een koffietje drinken; al is het maar voor een half uurtje. Daarna kun je er weer beter tegenaan. En een half uurtje kunnen ze je wel missen ( ja, echt waar).
- Als je een lichamelijk heftige bevalling of keizersnede hebt gehad ben je fysiek niet tot heel veel in staat, met als gevolg: afhankelijk zijn van anderen. Of ze eten voor je maken, opruimen, de baby pakken etc,etc. Dit is vaak goed voor heel veel irritatie onderling.
Tip: hier helpt de aloude truc ‘tot 10 tellen’ of je ogen dicht doen in het geval van opruimen. Jij kan het inderdaad vast sneller en beter, maar hij doet echt zijn best ;).
- Hormonen….je hebt ze hard nodig. Maar de hoeveelheden en mixjes die na een bevalling door je lichaam razen maken soms een totaal ander persoon van je. Hoort erbij, maar je kunt je soms echt even heel eenzaam en zielig voelen. Ook omdat – de meeste – mannen zich echt niet kunnen voorstellen hoe jij je voelt (en dat is ze eigenlijk niet kwalijk te nemen, want die hormonen hebben ze gewoonweg niet).
Tip: gooi het er gewoon uit en voel je niet schuldig (daar moet je geen energie aan verspillen), maar laat je partner even weten (desnoods dmv een appje als je het niet uit je mond krijgt) dat je geteisterd wordt door enorme hoeveelheden hormonen, meestal doorstaan ze een bui dan iets beter.
- De postnatale buik. Net na de bevalling lijk je minstens nog 6 maanden zwanger en dat terwijl alles er uit is!
Tip: maak je niet druk, dit is je baarmoeder die nog moet slinken. Dat doet ie wel op onaangename wijze: door het geven van borstvoeding krimpt je baarmoeder in en keert terug naar haar oorspronkelijke vorm. Helaas gaat dit soms gepaard met de nodige pijn…..daar heb ik even geen tip voor, misschien dat een ouderwets kruikje verlichting biedt.
- Ok, deze is niet zo heel erg, maar wel jammer: dat baby’s zo snel uit die schattige kleertjes groeien.Tip: paar keer per dag omkleden zodat ze alles tenminste 1 keer hebben aangehad (bij sommige baby’s is dat sowieso nodig omdat ze hun kleding onderpoepen/piesen/kotsen).
Een geruststellende toevoeging: DIT ALLES GAAT OVER. Je gelooft het nu misschien nog niet, maar je gaat je echt beter voelen, borstvoeding gaat soepeler verlopen, over een tijdje kunnen anderen ook voor je baby zorgen. Het komt goed.
Voel je je erg onzeker over je kraamtijd? EVE biedt Young Mom Coaching voor advies en begeleiding vlak voor en net na je bevalling (2 gesprekken). We werken dan aan je zelfverzekerdheid en je kennis over alles wat je moet weten als kersverse moeder.
Voel je je na een tijdje toch echt nog heel naar, neem dan ook contact met ons op. Mogelijk speelt er bij jou dan iets meer dan de gewoonlijke ‘pasmoeder-ellende’ en kunnen wij je helpen je beter te voelen.
Check www.eve-denhaag.com.
Heb je nog toevoegingen? We kunnen er nog altijd een top-20 van maken. We horen het graag van je!
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.