(gewenst) moederschap

Het proces van het (willen) krijgen van een kindje kan ontzettend moeizaam, spannend, ingrijpend, verdrietig, mooi, eng, belangrijk en onwennig zijn. Hoe je het ook beleeft en hoe het ook verloopt, het zal ongetwijfeld een van de meest ingrijpende gebeurtenissen uit je leven zijn.

In het proces van moeder (willen) worden of zijn, zijn wij er voor vrouwen (en hun partners indien gewenst) die in dit proces op welke manier dan ook vastlopen. Wij geloven dat er niet alleen naar het fysiologische stuk gekeken moet worden – wat wel vaak lijkt te gebeuren – maar dat daarnaast verschillende andere aspecten (kunnen) spelen die bijdragen aan het verloop en hoe je omgaat met vraagstukken rondom (gewenst) moederschap en hoe je je daarbij voelt. Zo hebben wij naast het fysieke deel ook aandacht voor de psyche en de relaties die iemand onderhoudt. Zodoende werken wij nauw samen met verschillende andere professionals.

Wij kunnen onder andere hulp bieden bij de volgende vraagstukken/problemen:

Een (onvervulde) kinderwens

Ben ik klaar voor kinderen?
In de behandeling kom je tot een weloverwogen keuze hierover, doordat je inzicht hebt gekregen op wat jou belemmert. Ook is het helder wat er, indien gewenst, nodig zou zijn voor verandering in jouw huidige situatie om de belemmering weg te nemen.

Ik zal (waarschijnlijk) geen kinderen krijgen, hoe ga ik daarmee om?
Naast het verwerken van het verdriet, gaan we op zoek naar wat jouw leven zin geeft, anders dan het stichten van een gezin.

Tijdens de zwangerschap

Zwangerschapsbegeleiding
Je voelt je zelfverzekerd en in controle over het verloop van je zwangerschap. Het is helder tegen welke praktische en mentale zaken je kunt aanlopen en hoe je daarmee om kunt gaan.

Hoe bereid ik me voor op de bevalling?
Je weet wat je kunt verwachten tijdens de bevalling, op welke manieren je kunt bevallen, wat mogelijke  complicaties kunnen zijn en hebt een persoonlijk bevallingsplan opgesteld.

Angst voor de bevalling
In de behandeling werken we eraan dat je niet meer wordt belemmerd door angst, je je zelfverzekerd voelt en weet hoe te handelen om rustig te worden en de controle te vergroten. Ook weet je partner hoe te ondersteunen tijdens de bevalling.

Ik heb een miskraam gehad , hoe ga ik daarmee om?
In de behandeling komen gevoelens van eenzaamheid, falen, boosheid en verdriet voorbij en krijgen deze een plek. Er komt weer ruimte voor de toekomst.

Wat voor ouder wil ik zijn?
Samen bekijken we welke vormen van opvoeden er zijn. We kijken waar je/jullie sterke punten en knelpunten zitten en waar verandering nodig is.

Na de bevalling

Hoe verwerk ik mijn bevalling?
Tijdens de behandeling werken we eraan dat je zonder al te heftige emoties kunt terugkijken op de bevalling.

Help, ik zit niet op die roze wolk
Samen werken we eraan de je je minder alleen en somber voelt. Je hebt handvatten aangereikt gekregen hoe je je beter kunt gaan voelen.

Hoe hou ik alle ballen hoog?
We bekijken hoe je je energie optimaal kunt verdelen. Je bent weer in controle over je leven in plaats van dat je aan het overleven bent.

Hoe overleeft onze relatie een baby?
Doel van de gesprekken is dat jullie van elkaar weten wat je nodig hebt. We bekijken hoe de verantwoordelijkheden zo zijn dat jullie beiden blij zijn en tijd en energie voor elkaar over hebben. We zorgen ervoor dat Jullie naast ouders ook weer een liefdeskoppel zijn.


Klik hier als je meer wil weten of je wil aanmelden voor een gratis belafspraak.

Andere hulpvragen »