Bier, braadworst en baby’s – Sander

Bier, braadworst en baby’s – Sander
– Nina –
‘Het is geweldig om haar onvoorwaardelijke liefde voor de kinderen te zien!’

De volgende vader die ons te woord wilde staan is Sander en het is weer een topper hoor! Sander woont en werkt in Den Haag en is makelaar. Samen met zijn vrouw Nicoline heeft hij een gezin met vier (!) kinderen. Kan niet anders dan dat hij kan meepraten over vaderschap….

Over het vaderschap
Sander was 34 toen zoon Lev (3) geboren werd, daarvoor was hij al een vader voor ‘bonuskinderen’ Bijou (12) en Sol (10). Kort na Lev werd ook zoontje Lux (2) geboren.  Een groot gezin dus, want de twee oudsten wonen altijd bij Sander en Nicoline.

Sander heeft altijd al vader willen worden en geniet er ook erg van. ‘Het is leuk en gezellig! Eigenlijk vind ik alles leuk behalve de nachten! Onze jongste is geen goede slaper en ik kan niet goed tegen gebroken nachten…’. Dat is voor Sander dan ook het grootste minpunt van het vaderschap. Nog een minpuntje: ‘Het hebben van 4 kinderen brengt ook met zich mee dat in de afgelopen herfst -en wintermaanden er altijd wel eentje (bijna) ziek is’. Nou nog 1 minpuntje dan: ‘Bij iedere poepluier moet ik mijn adem inhouden. Anders ga ik over mijn nek!’.

Over de zwangerschap
Sander: ‘Nicoline was superstoer tijdens de zwangerschappen. Toen zij zwanger was van Lev gingen we ook nog eens twee maanden van tevoren verhuizen. Ik moet zeggen dat ze dat beter heeft doorstaan dan ik ooit zou kunnen!’. Het enige waar hij moeite mee had, was dat hij zo weinig kon betekenen en niet even een dagje de dikke buik kon overnemen. Het meest leuke uit die tijd vond hij het om de gezichten van de oudere kinderen te zien toen ze vertelden dat ze een broertje of zusje zouden krijgen, Sander: ‘met name het gezicht van Bijou was onbetaalbaar!’.

Over de bevalling
Ook tijdens en na de bevalling hield Nicoline zich beter staande dan hij ooit zou kunnen. ‘Vreselijk! Wat ellendig om je vrouw zo te zien en niks te kunnen doen, behalve domme dingen zeggen als: blijf ademen, je doet het goed. Eigenlijk ben je als man vrij nutteloos tijdens de bevalling. Gelukkig heb ik na de eerste bevalling geluisterd naar de kritiek (zoals ‘kijk niet zoveel op je telefoon’ en ‘coach wat meer’), waardoor ik de tweede bevalling iets nuttiger kon zijn!’. Bruikbare tips aanstaande vaders ;)!

Als kersverse ouders
De eerste weken van het ouderschap waren pittig voor Sander: ‘Ik kan me nog goed herinneren dat ik twee weken na de geboorte van Lev helemaal kapot was! Ik zag er ook uit alsof ik 37 ronden gebokst had en twee weken onder een brug had geslapen. Ik kwam er al snel achter dat ik niet gemaakt ben voor gebroken nachten.’

Het gaat ondertussen weer een stuk beter met onze Sander. Wel heeft hij vergeleken met nog maar een paar jaar geleden veel meer verplichtingen:  ‘Ik moet nu rekening houden met vijf andere mensen. Dat is een bewuste keuze geweest, ik ben van mening dat het op een gegeven moment bij het leven hoort om je verantwoordelijkheid te nemen. Ik doe daarom altijd mijn best als vader, met als gevolg dat ik iedere avond rond 22.00 uur kapot ben, das wel jammer! Maar ik heb daardoor gelukkig wel een heel leuke en goede band met alle vier de kinderen!’.

Over (de relatie met) zijn vrouw
Sander: ‘We kunnen samen genieten van alle kinderen en soms kunnen we ze ook samen even haten! Ieder kind heeft vooral leuke dingen, maar allemaal hebben ze af en toe ook een vervelende gewoonte’. Gelukkig is Nicoline niet gek te krijgen en bewaart ze volgens Sander altijd de rust. ‘Ik heb enorm veel respect heb voor de manier waarop zij er altijd voor al haar kinderen én voor mij is. Het is geweldig om haar onvoorwaardelijke liefde voor de kinderen te zien!’.

Gelukkig maken Sander en Nicoline ook tijd voor elkaar:

‘Om ook onze relatie voldoende aandacht te geven hebben we afgesproken minimaal eens per jaar samen een weekend weg te gaan en gaan we regelmatig met zijn tweetjes uit eten omdat we het belangrijk vinden om ondanks ons drukke gezin tijd voor elkaar te maken!’.

Tips aan andere ouders
‘Vaders: pak je rust! Maar vooral: probeer niet te zeuren over de vervelende kanten van het ouderschap, geniet vooral van de leuke dingen!’.

‘Moeders: het enige wat ik kan adviseren is om mijn vrouw te bellen als je het niet meer weet. Dat doe ik ook! Maar doe toch maar niet, ze heeft het al druk zat!’.

Oké, we zullen haar met rust laten. Bedankt Sander voor je mooie voorbeeld van een groot gezin waar alles vrij soepeltjes verloopt (behalve die gebroken nachten dan)!