Bier, braadworst en baby’s – Pierre

Bier, braadworst en baby’s – Pierre
– Tanja –

Mogen wij voorstellen, de volgende dappere vader in onze reeks: Pierre. Pierre is 34 jaar, muzikant  en heeft twee dochters van 4 en 6 jaar oud. Hij is 2 jaar geleden gescheiden van de moeder van zijn kinderen. Zij hebben nu co-ouderschap en zodoende ziet hij zijn dochters week om week. Pierre woont samen met zijn knappe vriendinnetje. Met haar verwacht hij  in oktober hun eerste kindje.

Over het vaderschap
Pierre heeft altijd geweten vader te willen worden. Hij komt uit een gezin van 6 kinderen en heeft heel bewust de geboorte van zijn jongste broertje en zusje meegemaakt (“dat was zo cool!”). Vader zijn is een van de meest gelukzalige dingen die hij kan beleven. “Het aller-leukst  is dat ik in elke fase met mijn kinderen gevoelens of situaties meemaak die mijn voorstellingsvermogen te boven gaan. ” De trots of de hilariteit die dit met zich mee kan brengen zijn voor hem onbeschrijflijk.   Voor zijn kinderen wil hij een veilige en liefdevolle omgeving creëren. Hij hoopt dat hij zijn kinderen zo de ruimte kan geven om zichzelf goed te kunnen ontwikkelen en een fijne band met ze kan hebben. “Als vader wil ik mijn kinderen voorbereiden op de grote mensen wereld, behoeden voor al het kwaad.” Pierre is zich er erg bewust van dat hij het voorbeeld is van hoe een man (en dus ook de toekomstige man van zijn dochters) behoort te zijn. “Aangezien ik maar één keer dat voorbeeld kan geven, wil ik het goed doen.” Een van de grootste veranderingen in zijn leven door het vaderschap is dat hij minder vrij is in waar hij kan werken en hoelang hij van huis weg kan blijven. Gelukkig lukt het hem wel nog steeds, met hulp van partner en familie, zijn werk en de thuissituatie te combineren.

Over de zwangerschap en de bevalling
Over de zwangerschap vertelt Pierre: “Ik kan niet anders dan mijn vrouw steunen. Voor ons mannen is het al afzien, dan zal het voor haar nog wel erger zijn…” Pierre kijkt terug op de bevalling met heel veel respect voor de vrouw. “Wat een oerkrachten heb ik toen gezien. Als dat geen indruk op je maakt is er iets niet goed.” Achteraf verbaast hij zich erover dat je het kind als ’t lelijk uit het geboortekanaal komt zo prachtig vindt. “Na de bevalling wordt het overleven.”, aldus Pierre. “Feit is dat er de eerste jaren veel stress is en weinig slaap. Het komt aan op goed samenwerken en afwisselen. Verdragen is dan ook mijn advies de eerste jaren. Je mag jezelf nergens in verliezen, ook niet in een ander als er lang geen seks meer is.” Met zijn ex is dit niet goed gegaan, er werd niet goed samengewerkt.

 Over de relatie met de moeder van zijn 2 dochters
De scheiding met zijn ex vrouw en de ruzies die daaraan vooraf gingen zijn een van de pijnlijkste momenten in het vaderschap geweest.  “Daarin heb ik gevoeld dat ik faalde in wat ik kon geven en was ik bang voor de gevoelens van de kinderen. Ik heb een sterk beeld in mijn hoofd over liefde en geluk en dat het me niet gelukt is daaraan te voldoen, is pijnlijk. Daarnaast besefte ik mij goed dat ik het goede voorbeeld wilde geven over wat een gezonde relatie is.” Hij had toentertijd niet kunnen bevatten dat hij weer zo in het leven zou staan als nu: met kracht, met vertrouwen in de toekomst, met een vriendin die gek op hem is en met een baby op komst.

Over de relatie met zijn huidige partner
Pierre noemt met nadruk dat hij vindt dat zijn vriendin de rol van stiefmoeder uitermate knap vervult, want dat is zeker geen makkelijke taak. Hij vindt het heel bijzonder hoe zij leven als samengesteld gezin. Het blijft hem verbazen hoe zij kan houden van hen en van hun leven. En hoe zij omgaat met zijn ex vrouw. Eigenlijk zou ze het niet beter kunnen doen. “Als ze het nog beter wil doen dan zou ze voortaan zelf kunnen gaan tanken, maar dat is misschien wel teveel gevraagd.” , grapt hij. Pierre is in de wolken dat hun liefde tastbaar gaat zijn met hopelijk een gezonde baby. “Eentje die ik naast haar elke dag mag zien en niet om de week”. De reactie van zijn beide dochters op het nieuws dat er een baby op komst is, is een van de mooiste herinneringen die hij heeft. Zij waren door het dolle, springen op de bank, juichen, gillen, alles.
Op de vraag wat hij anders zou kunnen doen zegt hij dat hij wat communicatiever zou kunnen zijn op emotioneel vlak. “Ik zou wat meer stil kunnen staan bij en ruimte kunnen maken voor gevoelens die wat moeilijker/confronterender zijn.” Goh, je bent niet de enige man met dit probleem 😉

Tips voor andere ouders
In het verlengde van het goede voorbeeld geven van hoe een man behoort te zijn, zou Pierre aan andere vaders mee willen geven: “Laat je kinderen zien wie je bent, hoe je kan zorgen, hoe je kan binden, hoe je lief hebt, hoe je samenwerkt, hoe je verdragen kan, hoe je fouten mag maken, hoe je vergeeft, hoe je vuur brandt van binnen.” Wauw. En zijn tip aan moeders? “Cijfer jezelf niet teveel weg en verwen jezelf als even niemand dat doet.” Ja, dat klinkt ons niet onbekend in de oren….

Bedankt Pierre!