Bier , Braadworst en baby’s – Jurriaan

Bier , Braadworst en baby’s – Jurriaan

– Nina –

“Ik voelde me zo trots dat mijn vrouw dat helse karwei wist te fixen.”

Jurriaan (37) woont in Amsterdam en is zelfstandig ondernemer. Samen met zijn vrouw Hester is Jurriaan trotse ouder van zoon Maxim, nu 8 maanden oud.

Over het vaderschap
‘Eerst hebben we de tijd genomen om – voordat we aan kinderen begonnen – samen van het leven in Amsterdam te genieten. De afgelopen jaren heb ik ook hard gewerkt aan eigen ondernemingen wat me veel voldoening gaf’.

Toch heeft hij altijd al vader willen worden, op zijn 37e was het dan zover: zoon Maxim kwam ter wereld. Jurriaan over het vaderschap: ‘Het blijft onwerkelijk om nu echt vader te zijn van een kindje, het is prachtig om mee te mogen maken’. ‘Het getuige zijn van de ontwikkeling die Maxim maakt en het 1-op-1 contact, wat steeds meer wordt, zijn voor mij de leukste dingen aan het vaderschap.’ Dat hij nu vastzit aan schema’s en strakke planningen is wat minder florissant. Daardoor is er veel minder ruimte om spontaan gezellige dingen te doen met zijn vrouw of met vrienden, hetgeen ze altijd zo graag deden. ‘Ook is het moeilijker te combineren met het ondernemerschap, je moet meer plannen en organiseren. En tot nu toe zijn we met oppas regelen nog wat terughoudend.’

Over de zwangerschap
De zwangerschap verliep erg voorspoedig, Hester had weinig last van kwaaltjes en eigenlijk is haar buik ook niet enorm geworden. Maxim is ook wel 3 weken eerder geboren, dus de allerlaatste loodjes heeft ze niet meegemaakt. Jurriaan: ‘Mijn vrouw is zelf verloskundige en heeft gewoon al die tijd door kunnen werken zonder al teveel problemen. Ze heeft tijdens de zwangerschap alles geregeld zodat ik me nergens zorgen over hoefde te maken. Alles was op tijd klaar, het kamertje, de kleertjes, alle spullen: het is ook wel echt haar hobby om alles perfect in orde te maken! Ook hebben we een cursus hypno-birthing gedaan, dat hadden we dan weer beter niet kunnen doen, niet echt onze stijl!’

Over de bevalling
Hoewel Maxim zich best wel plotseling aandiende was de bevalling erg mooi, Hester is thuis bevallen en een goede vriendin van ons was ook onze verloskundige. Ik voelde me zo trots dat mijn vrouw dat helse karwei wist te fixen. Toch deed ze het precies zoals ik van haar had verwacht: nuchter en op spannende momenten zo vreselijk sterk. Ikzelf zat echt in de assistent-modus, vol vertrouwen dat Hester en onze verloskundige/vriendin dit tot een goed einde zouden brengen. Om te zien hoe onze baby op mijn vrouw lag terwijl zij nog lag bij te komen en het besef dat ik nu echt vader was, was zo’n mooi moment. Daarna duurde het helaas nog wel even voordat we alleen waren – de nazorg duurde best lang – we wilden zo graag met z’n drietjes gaan genieten.

Als kersverse ouders
Mijn vrouw is heel zorgzaam, nu Maxim er is kan ze soms ook wel bezorgd zijn, ik ben dan degene die de rust bewaart en haar gerust stel dat ze zich niet teveel zorgen hoeft te maken als Maxim een hoestbui heeft of iets dergelijks.

Over (de relatie met) zijn vrouw
Aan onze relatie is niet zoveel veranderd, behalve dan dat we allebei vinden dat we meer tijd zouden moeten maken voor elkaar en voor intimiteit. De tijd dat die dingen vanzelf gingen is nu even ver te zoeken, dus daar gaan we ons best voor doen.

Tips aan andere ouders
Aan aanstaande vaders zou ik willen meegeven dat ze zich niet gek moeten laten maken, zorgen voor je baby gaat gewoon vanzelf. Vanuit je intuïtie weet je echt wel wat je wel en niet moet doen en door de liefde die je voor die kleine voelt boeien die poepluiers je echt niet. Voor moeders: maak je niet teveel zorgen, het is nergens goed voor en zorgt misschien wel voor onnodige stress bij je kindje.

Bedankt voor je bijdrage Jurriaan!